fredag 15 februari 2013

Alltså jag hatar mobbning ..

Det är så jäkla många som pratar om att barn är så elaka mot varandra och det är så hemskt att barn blir mobbade i skolan osv.

Medan många vuxna, är experter på att mobba själva! Mobbning är bland det värsta jag vet och det gör mig så arg!

Det är sådan jävla dubbelmoral...

Den/de som mobbar är ofta osäkra individer med dålig självkänsla..men det är ingen ursäkt! *punkt*

Vad är mobbning? Googlade mig till en bra förklaring.

Mobbning är när en eller några få personer blir utsatta för negativa handlingar från en eller flera personer upprepade gånger under en längre tid.

Mobbning är en kränkande handling av något slag, en handling som negativt påverkar en individs självförtroende och självrespekt. Att bli mobbad är att bli kränkt som människa och att förlora en del av, och i värsta fall, hela sitt människovärde.

Att säga till någon som är retad ”Bry dig inte om dem du, så slutar de ska du se” är det- samma som att bekräfta att denne är ett mobboffer och att det inte går att göra något åt problemet.

Men vad är egentligen negativa handlingar?

- att utestänga eller frysa ut någon.

- att säga elaka saker, håna, hota eller ge elaka namn.

- att förstöra, smutsa ner, riva sönder, knuffa, sparka, slå, mula, nypa och misshandla.

- att mot någons vilja hålla fast, stänga in, ingenting göra, bara stå och titta på.

- att varken ingripa eller skaffa hjälp är också en negativ handling och detsamma som att vara med och mobba, fast indirekt.

Mobbning är ett förakt, en förnedring, en kränkning, en förföljelse, ett hån och alltför många ungdomar har fått erfara att de inte fått någon hjälp i t.ex. skolan eller på fritidsgården. Därför tiger de. De menar att det inte är någon idé att säga något eftersom de ändå inte får någon hjälp.

Typer av mobbning

Man talar ofta om två typer av mobbning, direkt mobbning och indirekt mobbning.

Det kränkande och obehagliga kan ta sig uttryck i direkt mobbning, som kan definieras i slag, sparkar, skällsord, hotelser, kränkande och hånfulla kommentarer som ”tjockis” och ”glasögonorm”.

Minst lika smärtsamt är det att utsättas för det som kallas för indirekt mobbning, där man istället talar om psykisk mobbning som innebär att bli utfrusen och att inte få vara med i kamratskapet. Man baktalar personen eller förhindrar offret att få vänner, man sprider dåliga rykten.

Mobbning finns i form av: plågsamma handlingar, trakasserier, livsfarligt ledarskap, psykiskt våld, utstötning av syndabockar, sexuella trakasserier, allvarliga personmotsättningar, kränkande särbehandlingar, individrelaterade konflikter, begreppen är som sagt många.

Slutsatsen är...
Mobbning oavsett form är äckligt!
Jag gillar olika! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar